Focus Lab

Train your mind

 •  

  >   Τι είναι η Βιοανάδραση (Biofeedback) και τι η Νευροβιοανάδραση (Neurobiofeedback);

  Η Βιοανάδραση είναι ένας όρος που περιγράφει δύο διαφορετικές έννοιες της αθλητικής επιστήμης.

  Αρχικά, πρόκειται για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για να ληφθούν δεδομένα που σχετίζονται με διάφορες πλευρές της σωματικής λειτουργίας στην αθλητική απόδοση. Ταυτόχρονα, η βιοανάδραση είναι μια μέθοδος εκπαίδευσης (training) και προπόνησης (coaching).

  Ως μεθοδολογία, η βιοανάδραση, με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού, καθιστά δυνατή την παρακολούθηση διαφορετικών λειτουργιών που ελέγχονται από το αυτόνομο κεντρικό νευρικό σύστημα (π.χ. τον καρδιακό ρυθμό, την πίεση του αίματος, την αναπνοή, και άλλα ποσοτικά χαρακτηριστικά της ανθρώπινης απόδοσης).

  Επιπλέον, η Βιοανάδραση περιγράφοντας τη συνεχιζόμενη σχέση μεταξύ της σωματικής απόδοσης και τις συναισθηματικές διεργασίες του εξεταζόμενου, λειτουργεί ως μέθοδος προπόνησης και εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου, δύναται να εκπαιδεύσει έναν αθλητή να αποκτήσει την ικανότητα να διαχειριστεί καλύτερα τη σχέση μεταξύ σωματικής και πνευματικής απόδοσης.

   

  Η Νευροανάδραση ή νευροβιοανάδραση είναι ένα είδος βιοανάδρασης που χρησιμοποιεί απεικονίσεις της εγκεφαλικής λειτουργίας – ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) - σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό την αυτοδιαχείριση της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

   

 •  

  >   Πώς επωφελούμαι πρακτικά εγώ, ως αθλητής/- τρια, από τη Βιοανάδραση;

  Μεταξύ των πιο σημαντικών πρακτικών εφαρμογών της βιοανάδρασης στον αθλητισμό είναι η εκμάθηση τεχνικών συγκέντρωσης και χαλάρωσης. Η ικανότητα ενός αθλητή να παραμένει συγκεντρωμένος και σε κατάσταση ηρεμίας στις στρεσογόνες συνθήκες του ανταγωνισμού είναι ένα σημαντικό εφόδιο για το  συναισθηματικό έλεγχο που απαιτείται στη διάρκεια του αγώνα.

  Η ανάπτυξη μιας στρατηγικής χαλάρωσης και αυτοσυγκέντρωσης για τον κάθε αθλητή ξεχωριστά, αρχίζει με την εξέταση βιοανάδρασης από την οποία προκύπτουν τα φυσικά δεδομένα που αφορούν τη λειτουργία του αυτόνομου κεντρικού νευρικού συστήματος του αθλητή. Τα δεδομένα συλλέγονται με τρόπο που μιμείται την πραγματική απόδοση του αθλητή.

  Στη συνέχεια, με ασκήσεις που προσομοιάζουν στις αγωνιστικές συνθήκες (αυξανόμενης δυσκολίας) ο αθλητής εκπαιδεύεται στον διαρκώς βελτιούμενο έλεγχο της ψυχοφυσιολογικής και πνευματικής λειτουργίας του. Οι πληροφορίες καταγράφονται σε μετρήσιμα δεδομένα τα οποία απεικονίζουν την πραγματική πρόοδο από τον αθλητή.

 •  

  >    Πόσο συχνές χρειάζεται να είναι οι συνεδρίες ώστε να είναι αποτελεσματικές;

  Μέσω της νευροανάδρασης, ο εγκέφαλός μας εκπαιδεύεται στο να αυτορρυθμίζεται, καθιστώντας τη συχνότητα μια σημαντική παράμετρο για την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης. Δύο φορές την εβδομάδα είναι η συνιστώμενη συχνότητα, ωστόσο εβδομαδιαίες συναντήσεις λειτουργούν επίσης αποτελεσματικά. Αν σκοπός είναι η αντιμετώπιση μιας δυσκολίας το συντομότερο, τότε σίγουρα χρειάζονται συχνότερες συναντήσεις για ταχύτερα αποτελέσματα.

 •  

  >    Πώς γίνονται οι συνεδρίες και πόσο διαρκούν;

  Η πρώτη συνάντηση διαρκεί 45 λεπτά και έχει ως σκοπό την αξιολόγηση των αναγκών του εκάστοτε ενδιαφερόμενου αθλητή. Βάσει της προηγηθείσας αξιολόγησης και τις ειδικότερες παραμέτρους του εκπαιδευόμενου, σχεδιάζουμε ένα συνδυασμένο πρόγραμμα coaching και νευροανάδρασης, με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματικό για εσάς.

 •  

  >    Πότε αρχίζω να αντιλαμβάνομαι τα αποτελέσματα;

  Αν και οι περισσότεροι αθλητές βλέπουν αποτελέσματα ήδη από την αρχή της εφαρμογής του προγράμματος, ο χρόνος και η συχνότητα που απαιτείται για το μέγιστο αποτέλεσμα εξαρτάται από τις ειδικές παραμέτρους που ισχύουν για τον κάθε αθλητή.

 •  

  >    Πως διεξάγονται οι συνεδρίες;

  Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο εκπαιδευόμενος φοράει ένα ειδικό headset το οποίο συνδέεται μέσω bluetooth με τον υπολογιστή και καταγράφει σε πραγματικό χρόνο την εγκεφαλική λειτουργία με σκοπό την επίτευξη συγκέντρωσης, χαλάρωσης ή εγρήγορσης.

   

  Η καλύτερη προσέγγιση είναι η μάθηση μέσω της δοκιμής. Μπορεί να προσπαθείτε να συγκεντρωθείτε, ή απλώς να αφήσετε το μυαλό σας να ελεύθερο. Με λίγη εμπειρία, θα αντιληφθείτε τι χρειάζεται για να φέρετε το μυαλό σας στην κατάλληλη κατάσταση ηρεμίας, συγκέντρωσης και εγρήγορσης. Όταν συμβεί αυτό, τότε θα βελτιώνεστε συνεχώς στην αναπαραγωγή αυτής της κατάστασης, ακόμη και όταν πια δεν θα λαμβάνετε καμία σχετική πληροφορία.

 •  

  >    Διαρκούν τα αποτελέσματα της βιοανάδρασης;

  Ως μέθοδος αυτοεκπαίδευσης, τα αποτελέσματά της είναι διαρκή, ενώ αν το επιθυμεί ο αθλητής μπορεί να ενταχθεί, όποτε θελήσει, σε εξειδικευμένα προγράμματα.

   

   

 •  

  >    Είναι η διαδικασία της Βιοανάδρασης ασφαλής; Υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών;

  Η διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλής. Οι αισθητήρες (EEG headset) που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση δεν στέλνουν ηλεκτρισμό στο σώμα ή στον εγκέφαλο του εκπαιδευόμενου. Αντιθέτως, οι αισθητήρες ανιχνεύουν την εγκεφαλική δραστηριότητα και μας στέλνουν πίσω τις ληφθείσες πληροφορίες, ώστε να γνωρίζουμε το πότε επιτυγχάνουμε αλλαγές στη δραστηριότητα αυτή. Είναι απολύτως ασφαλές να χρησιμοποιηθεί η συσκευή αυτή όσο συχνά απαιτείται. Σημειώνουμε ότι τα ακουστικά που χρησιμοποιούνται δουλεύουν με μπαταρίες (1,5 - 6 volt).

 •  

  >    Μπορώ να επωφεληθώ από τη βιοανάδραση αν ακολουθώ  οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή;

  Ναι. Η βιοανάδραση δεν αλληλεπιδρά με οιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή.

FAQ

MENU

En / Gr

Contact

  Focus Lab ΕΠΕ

  Σωτήρος Διός 13-15

  3ος όροφος

  Πειραιάς, Αττική, 18531

  Τ.: +302104190804

  Ε.: info@focuslab.gr

Submitting Form...

The server encountered an error.

Form received.

Subscribe to our newslleter and be the first to know about our news